Saçkıran Neden Olur?
Pelad yada alopesi areata olarak adlandırılan ve oluşum sürecinde kıl köklerindeki hücreleri öldürerek etkileyen bir tür saç sorunudur. Genellikle para büyüklüğünde yuvarlak alanlar şeklinde tam kelleşme tarzında kayıplar olarak karşımıza çıkar. Saçkıran neden olur dendiğinde aslında söyleyecek çok şey yoktur. Cinsiyetler arasında saç dökülmelerinde sebepler farklı olabilirken saçkıran için aynı durum geçerli değildir. Her iki cinstede görülür ve sorunun kaynağı hep aynıdır. Dilerseniz neden olduğuna göz atalım.
Saçkıran 3 Farklı Şekilde Görülür
Alopecia Areata : Dökülmeler dar alanlarda olup, metal para şeklinde açıklık oluşur.
Alopecia Totalis : Tüm saçlar kaybedileceği için normal dökülme ile karıştırılabilir.
Alopecia Universalis : En kötü vakalardan biri olup, sadece saç değil vücut kıllarıda dökülür.
Bağışıklık sisteminde oluşan hata
En kabul edilen sebep budur, bağışıklık sistemi yanlış çalışması sonucu ortaya çıkan saçkıran, Otoimmün denilen bu sebeple vücut kendi kıl köklerine zarar veren maddeler üretmektedir. Bu maddeler kıl köküne gidip oradaki hücreleri öldürmektedir. Tedavide bu çok önem arz etmektedir. Çünkü bu oluşan zararlı maddelerin zararını engelleyen suquarik asit di butil ester (SADBE) isimli madde tedavide en iyi sonuç vermektedir. Vücutta oluşan, kökü öldüren bu maddenin hangi sebeple oluştuğu, bazı kişilerde tüm kılları etkilerken bazı kişilerde daha dar alanı etkilemesi hala tam olarak izah edilememiş değildir.
Saçkıran Genetik mi?
Bilim adamları arasında bu yönde görüş bildirenler vardır ancak üzerinde çok düşünülmüş olsa da genetik olarak geçiş sağlandığını yada bazı ailelerde daha sık yada seyrek görüldüğünü kanıtlayan bir bulgu yoktur. O nedenle şuan için genetik olduğunu söylemek zordur.
Stres etki eder mi?
Yakın akrabaların birinin ölümüne bağlı matem, önemli sınav stresi, depresyon, yoğun diyet dönemlerinde daha sık başlamakta ve daha sık tekrarlamaktadır. Burada stresin nasıl etki ettiği konusunda da farklı görüşler olup, yine stresin bağışıklık sistemini etkilediğini destekleyenler çoğunluktadır. Yani stres direk değil bağışıklık sistemi üzerinden indirek olarak etki eder.
Evet değerli arkadaşlar Op. Dr. Atilla KAYA’nın yazısından anlamamız gereken sonuç, bağışıklık sisteminin zarar görmesine neden olacak aşırı stres ve morel bozukluğundan kaçınılmalı ve aynı zamanda saçkıran’ın tedavisi mümkün olan bir tür saç dökülmesi olduğunu bilmeliyiz. Son olarak bu hastalık hayatın sonu değildir.
Yorum yapılmamış