Pelat hastalığı
Saç dökülmesi tiplerinden biri de pelat olarak bilinmektedir. Bu hastalıkta dökülme diğer dökülme tiplerinden şu farkları vardır; sınırları net bir hat şekildedir, kısa sürede deri ortaya çıkar, yuvarlak şekillidir. Bölgelere göre kaş kıran, sakal kıran ve saçkıran gibi isimler kullanılsa da genel adı pelat ve allopecia areatadır. Vücuttaki kıllı her alanda olabilir.
Pelat hastalığı genetik midir ?
Genetik değildir, kardeşler arasında sık görülse de bu genetik özelliği olduğunu göstermez.
Pelat hastalığı nedenleri ; Kesin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte bilim çevrelerinde vücudun kendi kendine ürettiği maddenin kıl köküne zarar verdiği teorisi kabul edilmektedir. Bu duruma oto immün reaksiyon adı verilmekte olup, sadece bir alanda oluşuna ise bilim adamları henüz bilimsel yönden bir açıklama getirememişlerdir. Bunun dışında çeşitli görüşler olsa da bilim çevrelerince kabul görmediği için sayfaya alınmamıştır.
Pelat teşhisi ; Bu konuda tecrübeli bir doktor ek bir tahlile ihtiyaç duymadan % 100 yakın doğrulukla teşhis koyabilir, hastayı ikna etmek ve objektif olarak belgelemek için biopsi alınıp patolojik inceleme yaptırılabilir.
Pelat hastalığı tedavisi ; Tedavide başarı kılların tamamının veya kozmetik olarak kabul edilebilir bir düzeyde çıkmasıdır. Hiçbir tedavi uygulanmazsa; hastaların % 30- 35 kadarında kıllar kendiliğinden çıkabilir. Bitkisel tedaviler; kullanıcıların % 30-35 kıllar çıkar (satıcıların neredeyse tamamı % 100 başarıdan söz etsede tüketiciyi aldatmaktan başka amacı yoktur çünkü hiçbir tedavi yapılmadığında da aynı oranda çıkmaktadır)
Pelat hastalığı sarımsak tedavisi; Sarımsağın direk uygulanır, şampuanı, özü, ruhu gibi şeyler işe yaramaz.Piyasada sarımsakla ilgili bir çok ürün görebilirsiniz. Ne yazık ki tüm bu ürünler sarımsağın popülaritesini kullanmaya çalışan uyanıkların ürettiği işe yaramaz ürünlerdir. Sarımsak yağı, özü, ruhu veya sarımsak şampuanlar gerek saç dökülmesi tedavisinde gerekse saçkıran tedavisinde asla hiçbir işe yaramazlar.
Sarımsak Nasıl kullanılır ?
Sarımsak uygulaması direk olarak dökülme alanına uygulama şeklinde yapılmalıdır. Bunun dışındaki uygulamalar etki etmez. Peki nasıl yapacağız? sağlam bir sarımsağı çürük yada çok eski olmasın. Gövde kısmından orta kesiminden ortadan ikiye kesilir bu şekilde kesildiğinde parmakla tutacak bir kesim kalır. Kestiğimiz sarımsağın üst ve alt kısmı ayrı ayrı kullanılabilir. Kesik ağzı dökülme yerine gelecek şekilde sürülür. Sürme miktarı cildin vereceği cevaba göre ayarlanır. Elde edilmek istenen cildin kızarmasıdır, cilt hafif kızardığında uygulamaya son verilir. Sürerken ciltte yanma hissi olacaktır bu önemli değil ancak ciltte yara oluşturacak kadar fazla sürülmemelidir. Uygulama sıklığı da cildin yeniden ilk haline gelme süresine bağlıdır. Yani ciltteki kırmızılık azaldığında tekrar sarımsak sürülür, bu işlem günde veya 3-4 günde bir yapılabilir. Aşırı uygulama veya çok sık uygulama yapılırsa yara ve buna bağlı iz kalabilir. Cildi tahriş etme derinliğine dikkat edilmelidir. Kullanım süresi tamamen alınan cevaba göre değişir. Çok kısa sürede cevap alınması beklenmemelidir. Çünkü kılın çıkış süresi minimum 3 ile 4 ay arasında sürebilmektedir. Tedaviye en az 4 ay devam etmeli bu sürenin sonunda az da olsa cevap alındıysa uygulama sürdürülmelidir. Ama hiçbir değişim yoksa başka yöntemlere geçilmelidir. Unutulmamalıdır ki saçkıranda sarımsak sürmenin başarısı %50 kadardır. Yani kullanan 100 kişiden 50 kişide kozmetik olarak kabul edilebilir düzeyde geri saç çıkması elde edilir.
Pelat hastalığı kortizon tedavisi ; İğne tedavisinde depo yani uzun süre etkili kortizonlar (diprospan, depo medrol vs) kullanılır. Diğer kortizonlar ( steroid olarak ta adlandırılır) 6-12 saat etkiliyken depo kortizonlar uygulandıktan sonraki 15 gün boyunca etkisini sürdürür. Depo olmayanlara tek üstünlüğü sıkça enjeksiyon gerektirmemesidir. Uzun etkili kortizon çok ince iğne yardımıyla saçın döküldüğü alana küçük noktalar şeklinde enjekte edilir. Toplamda 1 ampul yapılır, dökülme alanının yaygınlığına göre gerekirse ilaç sulandırılarak yapılır. Bu işlem alanında uzmanlar tarafından yapılması gerekmekte olup, sakın evde kendiniz yapmaya kalkmayın.
Kortizonun başarısı ; Farklı kaynaklar % 60 ile % 90 lar düzeyinde kabul edilebilir düzeyde tedavi ettiğini yazmaktadır. Burada kabul edilebilir başarı eskisi kadar sık çıkmasa da kozmetik olarak büyük oranda iyileşmeyi ifade etmektedir. Genel ortalamaya bakıldığında % 80-85 ler düzeyinde bir tedavi başarısı olduğu söylenebilir.
Pelat SADBE tedavisi ;SADBE (squarik asit di butil ester) saç dökülmeleri arasında sadece saçkıran probleminde etkili olmaktadır. Etkisi sadece saçlarla sınırlı kalmayan SADBE saçlar haricinde sakal, bıyık, kaş gibi alanlarda görülen Saçkıran problemlerinde de etkilidir. Özellikle genç yaşlarda daha sık görülen Saçkıran ne yazık ki % 100 başarıyla tedavi edebilecek bir ilaç yoktur. Her tedavinin başarı oranı farklıdır. SADBE nin başarısı farklı kaynaklarda % 85- 95 arasında verilmektedir.
SADBE Sebebe Yönelik Geliştirildi
Saçkıran hastalığının sebebi olan immün maddelerin köke zararını engelleyen tek madde SADBE (Squarik Asit Di Butil Ester ) dir. Sorunu temelden çözmektedir. Bu sayede başarısı farklı çalışmalarda % 90-97 arasında verilmiştir. Yani özetlemek gerekirse pelat için en etkili madde SADBE olup tedavide başarı oranı en etkilisidir.
Pelat hastalığına saç ekilir mi ? Son çare olarak düşünülmelidir, yapılan uygulama ve tedavilerde başarı görülmemesi halinde bu alanda uzman kişilerce saç ekimi yaptırmak gerekebilir. Dediğim gibi bu son çare olarak düşünülmelidir. Dökülmenin üzerinden 8-10 ay geçtikten sonra saç ekimi düşünülebilir. Ekilen saçlarda da hastalık oluşabilir.
Yorum yapılmamış