Saç dökülmesi saçlı deride veyahut vücudun diğer bölümlerinde olabilir. Bu sorun herkeste görülebilir ancak erkeklerde kadınlara nazaran daha sık görülür. Amerika’da bulunan National Alopecia Areta Foundation’ın elde ettiği verilere göre Amerika’da %2.1 lik kesim yani 6.8 milyon insan, tüm dünyada ise yaklaşık olarak 147 milyon kişi hayatının belli bir döneminde bu sorunu yaşamıştır.
Saç dökülmesi problemi için tedavi sürecinin erken başlatılması daha az saç kaybı anlamına gelebilir. Tedavi sürecinin başlatılabilmesi için ise sorunun kaynağı tespit edilmeli ve bu doğrultuda tedaviler uygulanmalıdır. Saç dökülmelerinin farklı farklı nedenleri olabilir. Bu nedenle sorunun kaynağının tespit edilmesi önem arz etmektedir.
Bu yazımızda sizlere saç dökülmesi problemlerinden biri olan saçkıran (alopeciaareta) hastalığından ve tedavi seçeneklerinden bahsedeceğiz. Saçkıran tedavisi ile kaybedilen saçların tamamı geri kazanılarak sorun yüzde yüze kadar çözüme ulaştırılabilir.
Saç Kıran ( AlopeciaAreata) Nedir?
Saçkıran dairesel olarak saç kayıplarına neden olan mantar kaynaklı bir sorundur. Bu hastalık bir bağışıklık sistemi hastalığı olarak sınıflandırılmaktadır. Bağışıklık sistemi (otoimmun) hastalıklarında vücut kendi dokularına savaş açarak saldırmaktadır. Bu tür durumlarda vücut bazı dokuları yabancı olarak algılayarak onları yok etmeye çalışır. AlopeciaAreata da bunlardan yalnızca bir tanesidir. Bilim adamları ve doktorlar hastalığın tetikleyicilerini, vücudun hangi durumlarda saç köklerini yabancı olarak algılayıp savaş açtığını henüz tespit edememiştir. Ancak doktorlarca kabul gören bazı durumlar vardır. Bunlar stres ve genetik olarak kabaca gruplandırılabilir.
Aşırı Stres
Stres hayatı pek çok yönüyle olumsuz manada etkilemektedir. Sağlık da bu alanların başında gelmektedir. Alopecianın kesin nedeni tespit edilememiş olsa da üzerinde ittifak kurulan en kuvvetli neden strestir. Stresten kastedilen kısa süreli stresten ziyade zamana yaygın bir süreçtir. Örneğin çok stresli bir iş hayatı veyahut stresli bir sınava hazırlanma süreci saçkıranı tetikleyebilir.
Genetik
Genetik kökenli olarak kabul edilen saç dökülmesi tipi erkek tipidir. Erkek tipi saç dökülmesinde öncelikle saçlarda kalite kaybı yaşanır ardından dökülmeler başlar. Yani süreç öngörülebilir ve en erken süreçte müdahale edilebilir. Saçkıran probleminde ise süreç öngörülemez yani daha öncesinde belirtiler olmaz. Biranda ortaya çıkar. Erkek tipi dökülmesi %95 oranında genetik kökenlidir. AlopeciaAreata için bu oranı veremeyiz ama genetik etkenlerde göz ardı edilemez. Ailesinde bu problem olanlar bu konu da daha dikkatli olmalıdır.
Saçkıran Diğer Saç Dökülmelerinden Nasıl Ayırt Edilir? Belirtileri Nelerdir?
Yazımızda da bahsedildiği gibi alopecia diğer saç kayıplarından farklı olarak zamanla kendini göstermek yerine biranda ortaya çıkar. Alopeciaareata kaynaklı dökülmeler daireseldir ve dairesel alanında tamamındaki saçlar dökülür.
Saçkıran Türleri
National Alopecia Areata Foundation saçkıran türlerini şu şekilde sınıflandırmıştır,
Alopeciaareata, alopeciatotolis ve alopesi universalis’dir. Alopesiareata yazımızda bahsettiğimiz saçkıran türüdür. Aşopesitotalis ise dairesel olarak değil saçların tamamının kaybedilmesidir. Alopeci universalis ise vücudun her yerinde bulunan kılların kaybedilmesidir.
Bulaşıcı Mıdır?
Saçkıran bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla birlikte stres, genetik gibi nedenlerle ortaya çıkmaktadır. Sorunun kaynağı vücudun saç köklerini yabancı bir madde gibi algılayarak savaşa girmesidir. Böyle bir sorunun bulaşıcı olması söz konusu değildir.
Halk arasında sorunun kaynağının mantar olduğuna dair yanlış bir bilgi dolaşmaktadır. Haliyle de saçkıranın bulaşabileceği düşünülmektedir. Ama sorununun ne mantarla lakası var ne de bulaşıcıdır.
Saç kıran yalnızca kişinin kendisini etkileyen ve çözümü olan bir sağlık sorunudur.
Saçkıran Sorunu Nasıl Tedavi Edilmeli?
Bu ve benzeri hastalıkların tedavisi kötü niyetli insanlar tarafından oldukça suiistimal edilmektedir. Yanlış yol ve yöntemler hem kişilerin umutlarını yıkmakta hem de zaman ve paralarını boşa harcamalarına neden olmaktadır. Oysa sorunun çözümü %99 oranında mümkündür. Üstelik kaybedilen saçlarda geri kazanılabilmektedir. Süreç ise kişisel özelliklere bağlı olarak 2 ay ile 1yıl arasında değişmektedir.
Bitkisel Tedavi
İnsanlar için en çok tercih edilen uygulamalar bitkisel olanlardır. Elbette bir sorunun bitkisel yollarla pratik çözümü mümkünse mutlaka denenmelidir. Ama bazı durumlarda ve kişisel farklılıklara bağlı olarak bitkisel yollardan sonuç alınamayabileceği de göz önüne alınmalıdır.
Sarımsak uygulaması yüzde yüz başarı sağlamasa da etkinliği kanıtlanmış bir seçenektir. Başarı oranı yaklaşık yüzde elli civarındadır. Başarı oranı pek yüksek olmayan bu yöntemin uygulanması sarımsağın kokusu nedeniyle pek pratik sayılmaz. Ama bu durum da etkisini göz ardı etmek anlamına gelmemelidir. Bu ve uygulanacak bütün tedavilere sonuç almak için en az 2 ay devam edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde olumlu sonuçlar alınabilecek bir durumda olumsuz sonuçlandı zannedilebilir.
Sarımsağın her gün düzenli olarak sorunlu bölge veya bölgelere uygulanması ve bu işlemin minimum 2 ay devam ettirilmesi derekmektedir.
Bilimsel Tedavi
Bilimsel tedavi olarak 3 seçenek bulunmaktadır. Bunlar kortizon iğnesi, sadbe ve DPCP seçenekleridir.
Kortizon pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan sentetik bir hormondur. Dozunun yeterinden fazla kullanılması ve kullanıma uzun süre devam edilmesi ciddi yan etkilere neden olmaktadır. Uygulama çok ince iğnelerle kortizonun sorunlu bölgedeki saç köklerine enjekte edilmesi şeklinde uygulanır. Başarı yüzdesi %70 civarındadır.
DPCP uygulaması Türkiye’de tercih edilen bir opsiyon değildir. Bunun nedeni ise bu etken maddenin kullanımının kısırlığa neden olmasıdır. Tercih edilmesi halinde ise doğurgan döneminde olan ve çocuk sahibi olmayı düşünen kişilere tavsiye etmiyoruz.
Gerek saçkıran tedavisi olsun gerek başka hastalığın tedavisi olsun mutlaka kullanılacak ürün detaylı bir şekilde araştırılmalıdır. Bu sayede kullanım sonrasında yaşanacak olumsuz durumlar bertaraf edilebilir.
Başarı oranı %98dir. Yüksek başarı oranı göz önüne alınarak riskleri unutulmamalıdır.
Sadbe
Bilimsel teknikler arasında tavsiye edilen başarı oranı yüksek ve ya etkileri bulunmayan alternatiftir. Sadbe sorunun çözümünde kullanılan etkinliği dünya çapında kabul edilmiş bir etken maddedir. Yani bir ürün değil ürünün içeriğidir.
Sadbe içerikli ürün kullanılarak sorundan %98 oranında kurtulabilir ve kaybettiğiniz saçlarınıza kavuşabilirsiniz. Piyasa da sadbe içerikli roll on formunda satılan ve ismi SADBE olan bir ürün bulunmaktadır. Tedavi edici özelliğinin yanı sıra içinde bulunan procain sayesinde saçın beslenmesini de sağlamaktadır. Bahsedilen ürünü kolay kullanım sağlayan roll on formu sayesinde vücudun her yerinde bulunan saçkıranlar için pratik bir şekilde kullanabilirsiniz. Ürün tıpkı sarımsakta olduğu gibi tedavi ederken biraz yakabilir. Tıpkı diğer uygulamalar gibi SADBE’ninde minimum 2 ay düzenli bir şekilde kullanılması gerekmektedir.
Referanslar
https://www.naaf.org/alopecia-areata/types-of-alopecia-areata
[1]https://www.naaf.org/alopecia-areata
[2]https://www.naaf.org/alopecia-areata/types-of-alopecia-areata
Yorum yapılmamış